LTF “spanar” in i framtiden

Tidigare i höst besökte vi Klippans Pappersbruk med anor från 1500-talet. I veckan besöktes företag som verkar inom teknikens framkant. Vid besökscentrat för Max IV och EES i Lund fick vi en guidad visning och föreläsning om dessa världsberömda projekt. Max IV anläggningen drivs av Lunds universitet. Forskare från hela världen har här möjlighet att studera material ner till molekylär storlek. Enkelt kan det beskrivas som ett gigantiskt mikroskop. Proverna bestrålas med elektroner som accelereras upp nära ljusets hastighet i den stora ring som dominerar anläggningen och som syns på långt håll. Det är främst inom områdena bioteknik och materialforskning som anläggningen kommer att användas. Den har kostat 6 miljarder att bygga.

EES anläggningen håller på att byggas upp och beräknas vara i drift år 2023.  Denna ägs och drivs av en europeisk organisation, ERIC.  Principen är i stort sett densamma som för Max IV med undantag att här används protoner. Anläggningen kommer att få stor betydelse inom utvecklingen av nya batterityper och även inom den s.k. nanoteknologin. Här har satsats närmare 18 miljarder kronor.

Samma kväll besökte vi även ett litet utvecklingsbolag med namnet Quickcool på Ideon. Företaget har tagit fram ett system för att ”snabbkyla” hjärnan efter ett hjärtstopp eller i samband med stroke. Detta för att minska skadorna på våra hjärnceller orsakad av syrebrist och därmed en snabbare rehabilitering. Kylmedia förs in via slangar i näshålan. Temperaturen konstanthålls vid 36 grader. Utrustningen kommer att finnas i akutmottagningarna på våra lasarett men kan även tas med i större ambulanser. Nästa år räknar företaget med att få systemet godkänt av myndigheterna.

De 20-tal medlemmar som deltog denna kväll fick en inblick i flera spännande framtidsprojekt som pågår i vår gamla lärostad och som troligen hela regionen får stor nytta av på många sätt.

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.