Landskrona Tekniska Förening besökte muséum efter F.A. ELPE i Häljarp.

Onsdagen den 9 november 2022 anordnade LTF ett intressant besök vid Hans Perssons lampmuseum i Häljarp. Muséet är inrymt på vindsvåningen till den gamla lamp-affären som i övrigt hyrs av Korpen.

Hans P tog emot oss och berättade om det gamla företaget F.A. ELPE som startade av hans far Gösta H Persson i Landskrona år 1937. I ett uthus till den kända gamla krogen Druvan i hörnet av Hamngatan-Södra Långgatan bedrevs ett konstsmide med enkla verktyg.. Produkterna var mest prydnadsföremål såsom olika väggfasta ljus- och krukhållare. Hans har lyckats samla ihop många av de gamla produkterna som har lämnat fabriken under åren. Samarbete med företaget Sylva AB breddade produktprogrammet som alltmer kom att omfatta lamparmaturer m.m. Lokalerna blev för trånga varför man byggde en ny verkstad i Örja 1942. Där kunde fler nya maskiner installeras och det var som mest 7 anställda.

Men redan efter kriget 1949 sökte man nya större lokaler och köpte därför den då oanvända Gästgivargården med en stor tomt vid Landskronavägen i Häljarp. Gården byggdes om för att passa den tänkta framtida produktionen. Senare anordnades även genom tillbyggnad en stor försäljningslokal som de flesta av oss besökt någon gång. Antal anställda utökades till ca 10. Även maskinparken utökades med svarv- och pressavdelning samt en separat brännlackeringsavdelning.

År 1954 inrättades även en formplastfabrik varefter mer kompletta produkter av metall och plastkomponenter kunde tas fram. Hans P övertog firman av sin far år 1954.

Produkterna såldes bl.a.  genom de stora varuhusen, Sylva AB, KF och Åhléns. Senare började man samarbeta med NilsJohan och utvecklade då den berömda Röda Klara som blev en stor succé och som på den tiden fanns i de flesta hem. Men även NilsJohans gräddvispar blev en stor produkt i den lilla Häljarps fabriken. Andra produkter var prydnads- och presentartiklar, trädgårdsmöbler och parasollfoten GP som vid introduktionen kostade kr 12:50.  Men den stora ”produktfamiljen” genom åren var och förblev lamparmaturer många av egen design ofta med inslag avfärgade glasprismor. Senare upphörde produktion och de sista åren drevs affären vidare under namnet Häljarps Lampvaruhus.

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.